Новина: : Рибес - малинов храст (Френско грозде) - Ribes sanguineum 'King Edward VII'
(Категория: Широколистни дървета и храсти)
Публикувано от gradinar
понеделник 09 февруари 2009 - 12:18:32


bus,_Blodribs_2,_Ribes_sanguineum.jpg Ribes_King_Edward_VII_01.JPG Ribes_King_Edward_VII_02.JPG Ribes_King_Edward_VII_06.jpg ribes_sanguineum.jpg

ribes_sanguineum.jpgRibes sanguineum 'King Edward VII' ...с популярно име -френско грозде или малинов храст.Той е вид стафида и произхожда от западните крайбрежни части на сев. Америка, от Централна Британска Колумбия и на юг до Централна Калифорния.

Това е широколистен храст от сем. saxifragaceae. Описание-компактен храст с опадливи листа и прави клони. Листата са зелени, леко мъхести, три или петделни тъпоназъбени, ветрилообразно нагънати, до 5 см дълги. На есен листата придобиват кехлибарено златисти отенъци.

Цветовете са необичайни ,наситено пурпурно червени, събрани в гроздовидни съцветия-до 5 см дължина.Благоуханни са с мирис на малина.Периодът на цъфтеж е април-май.Цъфти всяка година без някакви специални грижи.Цветовете се появяват на минало годишни клонки. Подрязва се ежегодно след прецъфтяване.

Това е едно лесно за отглеждане храстче за начинаещи цветари.

Плодовете са синьо черни на цвят топченца.Той е годен за консумация, но не много вкусен.Тези горски плодчета са любима храна на птиците. Напълно узрели плодовете са през юли.

Мнения от форума

С големи благодарности на "zamakat" и другите потребители от форума!Новина от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ
( http://cvetq.info/news.php?extend.180 )