Новина: : Фалаенопсис - Phalaenopsis
(Категория: Орхидеи и Бромелиеви)
Публикувано от gradinar
понеделник 03 ноември 2008 - 10:16:58


006299346-big.jpg 1.JPG dendrobium-phalaenopsis.jpg Den__phalaenopsis_alba.jpg orchidee_phalaenopsis_rot_1.jpg phalaenopsis-orchid.jpg PhalaenopsisOrchid.jpg Phalaenopsis_NOID_#3_Birthday_Plant.jpg yellow-phalaenopsis-orchid-dsc00935.jpg

phalaenopsis_pink2.jpgПредставителите на Phalaenopsis не пръскат аромат, но пък приличат на влюбени пеперуди-названието им неслучайно произлиза от гръцкото phalaina. Цветовете са нагъсто и разперват \"крилца\" един след друг на стъбло с височина до 60 см. Най-разространената окраска е бяло с жълто или с розовеникави петънца, но хибридизацията позволява да си поръчате ивици.

Една от най-разпространените орхидеи за отглеждане в домашни условия. Има късо стебло с няколко тъмно зелени кожести листа разположени в розетка. Цъфти с едно или две цветни стъбла, върху които са разположени цветовете. Най-разпространени са розово и бяло цифтящите видове, но има и такива е жълт, оранжев, червен и виолетов цвят.Всички орхидеи обичат пулвелизатора, само че с фалаенопсис трябва да внимавате-не трябва да допускате проникването на вода в розетките на листата, защото може да загният.

Почва: В почвата за орхидеите (купувайте готови смески) преобладават мъховете и натрошените борови кори, което позволява добро отцеждане и аериране. На дъното на саксията можете да насипете малки камъчета, които също ще помогнат срещу загниването на корените.

Подхранване: Става по време на поливането. Разтворете течен тор в съотношение 1/2 от предписаното на опаковката и поливайте с получения разтвор.

Поливане: За поливането на растението се използва мека, отлежала вода (може и дъждовна). През топлите месеци се извършва на 2 - 3 дни, а през зимата - през 2 седмици. През лятото е особено важно сутрешното опръскване на листата. По принцип всички орхидеи имат нужда от висока влажност на въздуха (около 85%). В случай, че орхидеята се гледа във висящо кошче, за да я полеете, трябва да потопите целия съд в леген с вода и да го държите в него, докато по повърхността престанат да излизат мехурчета. Преди всяко следващо поливане, горният слой пръст трябва да е изсъхнал напълно.

Обича светло място без пряко слънце през летните месеци. Може да получи изгаряния по листата. За да се стимулира цъфтежа е добре да се намали поливането и температурата през зимните месеци.

Най - добре феланопсисът и вандата ще се чувстват в парник. Има нужда от висока влажност на въздуха (около 85%) и температура около 20° C.

Размножаване: Трудно може да бъде размножавана в домашни условия от любители.

Пресаждане: само ако саксията стане прекалено тясна.

Съвет: Не отрязвайте цветоносните стъбла след като прецъфти. Възможно е по тях по-късно да избият нови пъпки и пак да цъфне. Образува полупрозрачни, стърчащи във въздуха корени. Когато връхчетата им са светлозелени, това е знак, че растението е във фаза на бърз растеж, а когато посребреят - че растението си почива или има нужда от поливане ( зависи от сезона ).

Въпроси от форумаНовина от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ
( http://cvetq.info/news.php?extend.144 )