Новина: : Как се засаждат цветя и билки
(Категория: Съвети на специалиста)
Публикувано от gradinar
вторник 19 август 2008 - 11:27:43


agapanthus.jpgПоставя се пласт с дебелина 2-3 см от трошен камък, керамзит или напукани парчета от стари саксии за осигуряване на добър дренаж на съда за засаждане.

Постелете парче от нетъкан текстил или тънка вата, която да предпазва промиването на почвата при поливане. Напълнете съда за засаждане до половина с почвена смеска за саксийни растения.

Aко използвате специалните саксии за билки или ягоди, извършвайте засаждането на пластове, според разположението на дупките на саксиите. В страничните отвори може да засадите различни видове, но за централния отвор подберете атрактивен вид, за да завърши композицията.Предварително определете по Ваше желание растенията, особено в случай, че ще аранжирате различни видове. По високите видове поставете в средата на съда, а каскадните по периферията. Подбирайте растения с еднакви изисквания към светлина, поливане и вид на почва. Внимателно освободете растенията от контейнерите без да наранявате кореновата система, подредете в съда и допълнете с почва.

Покрийте с 2-3 см почва и ако желаете с мулч за запазване на влагата. Полейте добре новозасадените растения.Новина от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЦВЕТЯ
( http://cvetq.info/news.php?extend.122 )