раздел луковични
Добави отговор

Re: Хипеаструм - Hippeastrum vittatum

24 Май 2013, 19:17

И аз да се вмъкна с въпросче.
По това време късно ли е да очаквам цвят?
Ще разкажа цялата история с това растение защото малко ме обърква и немога да преценя правилно за цъфтежа.
Значи ... майка ми си гледаше две луковици но не помни от кога. Две или три години. Есента на миналата година и писнало да чака и рече че ще ги изхвърля. Аз естествено ги прибрах с голяма радост (то и плевел да беше пак щях да го прибера защото ми е жал да изхвърлям цветя). Взех ги края на октомври. За съжаление поради куп причини неможах да ги посадя веднага и това направих края на ноември. Бях ги получила с отрязани листа и корени (като на стария чесън по магазините). Бройката на луковиците беше две големи около 6-7 см диаметър и две малки около 3 см в диаметър. Двете големи в големи саксии и имат около 3 пръста разстояние от луковицата до стената на саксията от всички страни. започнах да поливам и торя. Изпозвах каквато тор имах разтворена в дадения момент. Първо беше някаква 20-20-20 после лактофол за цъфтящи и за стайни. Преди месец ги поливах с жълт кристалон. А сега смесвам 2капачки лактофол за стайни и 1капачка за цъфтящи.
Ето го и визуално към днешна дата
Изображение

Re: Хипеаструм - Hippeastrum vittatum

24 Май 2013, 20:24

Тези лукчета не просто "трябва да се гледат"...Има общи неща,правила...без които няма да цъфнат,каквото и да им баеш.Сега,както си почнала - всички луковички да са в саксии с хубава пръст,и сложени на слънце - тераса,двор - каквото имаш.И така цяло лято поливаш,ториш и гледаш да направят колкото може повече листа.Повече листа - повече цветоноси за напролет...Есента,някъде края на октомври при захлаждане прибираш в хладна и не слънчева стая,където не превишава температурата 10-15 градуса,за да ги приспиш 4 месеца...може и по-хладно да е,но да не се допусне под нулата там при съхранение.И ги забравяш до февруари,като само преглеждаш и махаш сухите и пожълтели листа от саксиите.Поливаш много рядко,веднъж в месеца с много малко вода,защото лукчетата са приспани и може да изгният.Нормално е при това засушаване да пожълтеят листата им и да изсъхнат,това да не те притеснява - важното е да се опази луковицата незамръзнала и неизгнила.Изгниване през зимата допускат тези,които поливат приспаните луковици - затова внимавай с поливането.
И така в края на февруари и началото на март /поне при моите условия е така/,се показват първите връхчета на нови листа от центъра или на цветоноси отстрани на луковицата.Различните го дават различно - някои първо вадят листи и после отстрани избива и връхчето на цветоноса им...а при други първо покарва цветоносът им,и после развиват листа.Ще видиш и твоите как ще се развият напролет.И като видиш цветоноса /обикновено избиват отстрани на луковицата,а не в центъра,където вадят листа/преместваш саксията на топло и светло и много малко поливаш,като постепенно с нарастването на цветоноса следиш почвената влага и редичко поливаш по малко,отстрани,а не върху луковицата.При мен разцъфтяват през април и май.
Без такова приспиване в хладно помещение през зимните месеци цвят няма да видиш...или ако цъфне някой,ще е в необичайно време.
За торене аз ползвам зелен кристалон.А за цъфтеж вече май е късно да очакваш,особено ако не са били приспивани луковиците.

Re: Хипеаструм - Hippeastrum vittatum

25 Май 2013, 21:25

Значи продължавам си по схемата ... подхранване до дупка :) И както и при хората след хубава вечеря на всеки му се доспива ... та и тях слагам да поспинкат ... И на пролет с нови сили :)
Направо нямам търпение да им видя цветовете ... :pp3

Re: Хипеаструм - Hippeastrum vittatum

23 Ное 2013, 12:15

Време е за прибиране и на тези цветя в хладно помещение до пролетта.Прогнозата е за застудяване и не я пренебрегвайте.Не поливайте прибраните хипеаструми по време на тази зимна почивка или ако го правите,да е съвсем по малко.

Re: Хипеаструм - Hippeastrum vittatum

05 Яну 2014, 00:06

Още в първите дни на 2014 г забелязох подаващите се отстрани на луковичките цветоноси...Айде хаирлия да е ! :) А вашите как са ?

Re: Хипеаструм - Hippeastrum vittatum

15 Яну 2014, 18:42

на моите чак сега започват да им съхнат листата ... нямам идея добре ли е зле ли е ....но ми се струва че и тази година няма да видя цвят

Re: Хипеаструм - Hippeastrum vittatum

15 Яну 2014, 18:48

Phanagoria632 написа:на моите чак сега започват да им съхнат листата ... нямам идея добре ли е зле ли е ....но ми се струва че и тази година няма да видя цвят

Можеш да им подобриш положението с изпитан трик. Вземи и изрежи с остро ножче листата на всички луковици на 1-2 см над нивото на почвата в саксията.С това ще предизвикаш желания поврат към стремеж да формират цветонос ако разбира се,са били на хладно досега в зимните месеци след летния си растеж. А ако нещо този съвет те съмнява, да знаеш - при мен всяка късна есен се прави така с всички луковици наред .Виж резултатите как ми цъфтят...назад в темата. И сега са с по 2-3 напъпили цветоноса вече.

Re: Хипеаструм - Hippeastrum vittatum

16 Яну 2014, 20:51

За съжаление не посмях да ги изнеса на стълбището при мушкатата понеже имаме много прибрани и жалостиви съседи или гости на съседи. До сега са стояли в неотопляема стая но температурата не е падала под 12 градуса а през деня е и около 16 ... но определено ще последвам съвета още тази вечер :pp3
П.П. на галемите луковици има детки ... да ги отстраня ли ... /с добре развити листа са/

Re: Хипеаструм - Hippeastrum vittatum

17 Яну 2014, 17:36

Phanagoria632 написа:П.П. на галемите луковици има детки ... да ги отстраня ли ... /с добре развити листа са/


След изрязване на листата на старите луковици изчакай как ще се развият.Ако решат да пуснат цветоноси и ти ги разбуташ да махаш детки,може да загният ...Затова не пипай сега детките - след прецъфтяване на цветоносите ще ги отделиш при подновяването на пръстта в саксиите.Детките трябва да са с поне 3-4 хубаво развити листи и поне 2-3 коренчета,които много лесно се отчупват - затова внимавай при преместването им.

Re: Хипеаструм - Hippeastrum vittatum

18 Яну 2014, 01:28

Лоша работа ... оплесках я ... отстраних детките .... Много късно видях отговора че нямах следобед нет а нямах идея кога пак ще имам време и спокойствие за да им обърна подобаващото внимание... както и да е ... важното е че научих много неща и от сега започвам да ги спазвам и догодина се надявам да цъфтиме и ние :b
Отстранените детки бяха по две на луковица. С доста добре развита коренова система. Не обърнах внимание на броя на основните корени но бяха добре разклонени и бебетата много лесно се отделиха от майката. Корените бяха дълги с много разклонения. Листата ... от една детка отрязах 4 , от друга 5 , а остонолите две по 3. Това което ме разочарова е че майките не бяха чак толкова големи колкото очаквах около 6 см. в диаметър. което пък ме води на мисълта че и да не ги бях пипала пак нямаше да цъфнат.
Има нещо което ми направи огромно впечатление и сега съжалявам че не се сетих да снимам. И на четирите детки корените бяха някакси отделно от майчините имам предвид че не бяха оплетени. Сякаш някаква невидима преграда беше начертала границите между корените на майката и детките ... незнам как да го обясня по разбираемо защото ми е много необяснимо като явление.
Много ти благодаря Цветар и ти желая много успехи през тази година :pp4
Добави отговор