Форум за цветя. Можете да получите всякакви съвети за отглеждането на цветя. Енциклопедия цветя - форум


   РАЗМЯНА НА ЦВЕТЯ 

Големи кактуси

200.00 лева
от kateto0404

билка

6.00 лева
от Румяна Горанова

Калатея

6.00 лева
от Румяна Горанова

Дифенбахия

20.00 лева
от Румяна Горанова

Мушки

5.00 лева
от Румяна Горанова

Ендрише

4.00 лева
от Румяна Горанова

кактус

6.00 лева
от Румяна Горанова

Бенджамин

12.00 лева
от Румяна Горанова

Столетник

15.00 лева
от Румяна Горанова

Китайска роза

15.00 лева
от Румяна Горанова

Да си отгледаме палма от посадена костилка

раздел палми

Да си отгледаме палма от посадена костилка

Мнениеот cvetar » 26 Окт 2008, 12:37

За мнозина е част от удоволствието сами да си посадят и отгледат палма.Това не е трудно - убедете се сами...Набавете си костилки от желаните палми и през пролетта -като се затопли добре над 20 градуса - т.е. през месец май поне за нашия район...започвайте.
1.Набавяте си пръст - добре угнил оборски тор,смесен с градинска почва,и ако има,и върбовка в съотношение едно към едно към едно....
2.Намирате си саксии - за предпочитане среден размер - с диаметър около 20 - 25 см и с такава дълбочина.
3.Пълните саксиите с пръстта така,че да остане отгоре 2 см до ръба на саксията - нали ще трябва и да поливате след време...
4.Приготвяте си по 2 кибритени клечки за всяка саксия.
5.Във всяка саксия сеете по една костилка на дълбочина 1 см в пръстта хоризонтално.Ако е от фурма,костилката по дължина от едната страна е гладка,а от другата е с браздичка - та гладката част трябва да сочи надолу към дъното на саксията,защото оттам излиза бъдещото коренче и ако е нагоре,може да се пречупи или да се забави в развитието си.От двете страни на костилката на разстояние 5 мм забучвате 2-те кибритени клечки, с което ще се улесните при поливането и наблюдаването на поникващата костилка,а и при разрохкването на пръстта няма да я засегнете,понеже сте отбелязали къде точно лежи с клечките....Поливате така,че пръстта винаги да е влажна,но не и преовлажнена-тук обърнете внимание на поливането,защото ако се престараете с него,може да изгние новопоникналата ви палма.Не се тори с нищо...
6.Саксията стои на слънце и костилките до 25-30 дни ще трябва да поникнат,ако са от фурма или Вашингтония.Трахикарпусът се измързелява до 35-40 дни...това важи, ако не са стари костилките.
7.Не ровете в пръстта около костилката,а търпеливо си изчакайте и наблюдавайте кога ще се появи връхчето на поникващата палма.
И накрая ето и видеоурок с демонстрация на поникналата ми вече нова палма - тя е от вида Вашингтония,ясно се вижда показалото се зелено остро връхче между двете кибритени клечки,които ми служат за ориентир къде точно да очаквам да се покаже връхчето.Мисля,че това е напълно достатъчно да се види как да си сеете костилките.....

Изображение

Изображение

8.Като видите вече поникналата палма,махате кибритените клечки -не ви трябват повече...
9.Не торите с нищо младата палма -тя има достатъчно храна в саксията си,ако,разбира се,сте изпълнили т.1 ...а ако не сте,и сте сложили просто каква да е почва от типа "предблокова превъзходна" ,то не очаквайте и добро развитие на палмата ви ...
Засаждането през есента или зимата е възможно - в много домове е топло и светло...но светлината на късия ден все пак си оказва влиянието - листата са издължени и по-светли в сравнение с тези на палмичка,поникнала и развила се през лятото.
Добрия човек ще познаеш по огъня.Злите хора оставят след себе си пожарища,добрият човек оставя подире си огнище.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums
Аватар
cvetar
Първи модератор
 
Мнения: 1452
Регистриран на: 23 Окт 2008, 16:39
Местоположение: Варна

Re: Да си отгледаме палма от посадена костилка

Мнениеот Deki » 27 Окт 2008, 14:24

много добра публикация :)
Аватар
Deki
Малко цвете
 
Мнения: 33
Регистриран на: 21 Окт 2008, 12:22

Re: Да си отгледаме палма от посадена костилка

Мнениеот Loritu » 29 Окт 2008, 13:32

Naistina dobra statiq. Lichno az veche q probwam :)
Аватар
Loritu
 
Мнения: 1
Регистриран на: 29 Окт 2008, 13:29

Re: Да си отгледаме палма от посадена костилка

Мнениеот Axwell » 25 Юли 2009, 08:04

Много добра статия,от много години се занимавам с това и засега винаги с успех.Лично аз започвам като слагам костилките в кофички от кисело мляко.
Аватар
Axwell
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Юли 2009, 21:40

Re: Да си отгледаме палма от посадена костилка

Мнениеот DarinaN » 28 Юли 2009, 23:26

от плюене на какви ли не костилки по саксиите в една поникнаха 5 бройки. надявах се да е само една, но не ... като знам какви корени правят се чудя напролет / примерно/ как ще ги разделям.
да не говорим, че не ми се случва за пръв път - една живя може би 5 години. обаче не оцеля.
Аватар
DarinaN
Напредващи
 
Мнения: 418
Регистриран на: 11 Май 2009, 15:17
Местоположение: Пловдив

Re: Да си отгледаме палма от посадена костилка

Мнениеот baba_tzveta » 29 Юли 2009, 09:53

DarinaN написа:от плюене на какви ли не костилки по саксиите в една поникнаха 5 бройки. надявах се да е само една, но не ... като знам какви корени правят се чудя напролет / примерно/ как ще ги разделям.
да не говорим, че не ми се случва за пръв път - една живя може би 5 години. обаче не оцеля.

Аз имам една 15-годишна финикова палма, която е от костилка, но я вкоренявах в едричък пясък, който винаги поддържах влажен(само за проба, но успях). От пясъка излязоха с успех, но като пресях в саксийка с пръст, от всичките 5-6 поникнали за свят станаха само 2. Коренчетата са много крехки, бяха се завили като свредло и вероятно при преместването са се начупили. Така, че бъди много внимателна и готова за нови опити. Успех!!
А бихте ли ми казали що за костилка е костилката на Вашингтонията. За мен това винаги е било декоративно растение и никога не съм го свързвала с някакъв плод(че и костилка), а бих искала да имам такава палма.
Аватар
baba_tzveta
Средно цветенце
 
Мнения: 188
Регистриран на: 21 Юли 2009, 15:30
Местоположение: Варна

Re: Да си отгледаме палма от посадена костилка

Мнениеот Areka » 29 Юли 2009, 10:06

Тук е показано, какво представлява- http://images.google.bg/imgres?imgurl=h ... g%26sa%3DG

А ето и полезна информация за нея.


Родът обхваща два вида ветрилни палми, които външно приличат на Pritchardia, чийто под род са били до 1879 година.
Washingtonia развива здрави, издути в основата стъбла, които стават много високи и образуват почти кръгли ветрила, които за разлика от много видове палми, не падат, когато достигат определена възраст, те се обръщат надолу и обвиват ствола като облечени една над друга фусти. Оттук и точното американско наименование.
Семейство: Arecaceae, палмови.

Произход: Родината на палмата е северозападно Мексико и югозападната част на САЩ. Тя се среща заедно с друга растителност в района, в долините, близо до водни басейни, но също така и в сухи области.

Месторастене: старите екземпляри на слънчево, а младите на светло до полусенчесто.

Субстрат: Оптимална пръст или глинеста градинска пръст с пясък.

Поливане, торене: В периода на израстване се полива обилно и до август се наторява през 14 дни с намалени дози.

Важно: не се полива в сърцето на растението, за да не загнива.

Презимуване: На светло при 5-8оС. Полива се малко. Младите растения се пресаждат през пролетта, а старите само ако туфата напира да излезе извън съда. Необходим е добър дренаж!Вредители, болести: щитоносни въшки.

Размножаване: през цялата година чрез семена.

Съвети за оформление: вашингтонията е солитерно растение, което расте доста бързо и изисква много място.

Предупреждение: опасност от нараняване по шиповете на листните дръжки.

В търговската мрежа се предлагат:

• Washingtonia filifera
Тя достига височина над 20 м при диаметър на стъблото 1 м. Дръжките на зелените до сиво-зелени листа са отчасти много бодливи, а сегментите са разрязани на върха. Между сегментите висят много дълги, бели, къдрави нишки. Плодовете са овални, дълги около 6мм и са черно-кафяви.

• Washingtonia robusta
За разлика от предишния вид, стъблото, което в основата си има форма на слонски крак, е с диаметър само 25 см. Без листните основи то е грапаво и сиво-кафяво на цвят. Ръбовете на листните дръжки на младите растения са изцяло покрити с бодли. В горната си част дръжките са с червено-кафяв оттенък. Нишките между листните сегменти, както и листните дръжки намаляват с напредването на възрастта.
Основата на листните дръжки заедно със ствола имат живописен вид. Вашингтониите растат доста бързо и в голям съд може да достигнат над 2 м ширина и 3 м височина.

Култивиране: Вашингтониите са любими декоративни растения и са подходящи за култивиране в саксии и контейнери. Като типично растение за студена къща, през зимата те не трябва да бъдат на много топло и тъмно място. Растенията образуват голяма коренова маса и затова трябва да се прехвърлят в по-големи съдове по-рано от други родове. Пресажда се, когато е необходимо, в хранителна тревна или компостна пръст.
Areka
Средно цветенце
 
Мнения: 227
Регистриран на: 07 Юни 2009, 02:36

Re: Да си отгледаме палма от посадена костилка

Мнениеот cvetar » 29 Юли 2009, 14:25

baba_tzveta написа:А бихте ли ми казали що за костилка е костилката на Вашингтонията. За мен това винаги е било декоративно растение и никога не съм го свързвала с някакъв плод(че и костилка), а бих искала да имам такава палма.

Вашингтонията е много красива палма,особено по-възрастен екземпляр с големи листа...пожелавам ви да ги видите на живо някъде,където растат в естествената си среда - има ги по средиземноморското крайбрежие.У нас има на Златни пясъци в големи саксии,но не е същото...бабо Цвето,ти първо да беше разгледала раздел Палми на форума - имаме си специална тема за това как изглеждат костилките на най-разпространените видове палми - ама нейсе,ето ти темата със снимки... :-p
viewtopic.php?f=9&t=35
А Арека е сгрешила... посочената от нея снимка от интернет е на костилки от финикова палма... :) Eто я снимката,цитирана от Арека
Изображение
Areka написа:Тук е показано, какво представлява- http://images.google.bg/imgres?imgurl=h ... g%26sa%3DG

А ето и полезна информация за нея.


А всъщност костилките на Вашингтонията са такива - овални,с диаметър около 7-8 мм

Изображение

Бабо Цвето,ако толкова много искаш костилка от Вашингтония - трябва да се видим,та да ти дам една.Макар че сега е не много подходящо време за сеене - по-добре напролет...Ама нали сме варненци,може да те уредя,ако искаш...
Имаме си и тема,посветена на този вид палма - ама кой да чете...Аз ги отглеждам от 20-тина години вече,това са ми любимите палми...Има и снимки на мои вашингтонии.
viewtopic.php?f=9&t=340

Специално за баба Цвета намерих снимки на вашингтония с цвят и с плодове - и и пожелавам да си отгледа палма и да дочака и плодове,та да раздава и костилки.... :-p

ето снимка с цвета

Изображение

а ето и снимка с плодовете....

Изображение
Добрия човек ще познаеш по огъня.Злите хора оставят след себе си пожарища,добрият човек оставя подире си огнище.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums
Аватар
cvetar
Първи модератор
 
Мнения: 1452
Регистриран на: 23 Окт 2008, 16:39
Местоположение: Варна

Re: Да си отгледаме палма от посадена костилка

Мнениеот Areka » 29 Юли 2009, 16:32

Градски, мерси за поправката. :D Само да уточня, че в поста си умишлено съм дала линка-посочвам цялата тема с постовете(не цитирам само една снимка), а където са показани костилките на Вашингтонията си пише малко по-надолу :-D , остава само да се обърне внимание. Като цяло темата е важна и полезна.:D
Areka
Средно цветенце
 
Мнения: 227
Регистриран на: 07 Юни 2009, 02:36

Re: Да си отгледаме палма от посадена костилка

Мнениеот baba_tzveta » 29 Юли 2009, 17:33

Вярно, не ми остава много време за четене, пък и наготово си е по-лесно...
Благодаря за информацията, палмите наистина са чудесни,но като гледам какви снимки сте ми показали, честно казано ме хваща страх. Аз си мислех, че това са красиви стайни джуджета. Ами ако реши да порастне, и стане огромно чудо, въобще няма къде да я отглеждам, нито в какво да я посадя. Боже, боже, каква красота! Все пак ще си помисля още малко и ако се престраша ще се възползвам от любезното предложение. Вярно било, че най-лесно било да хванеш рибата, въпросът е знаеш ли какво да я правиш след това.
Аватар
baba_tzveta
Средно цветенце
 
Мнения: 188
Регистриран на: 21 Юли 2009, 15:30
Местоположение: Варна

Следваща


Подобни теми


Назад към ПАЛМИ

Кой е на линия

Регистрирани потребители: 0 регистрирани