Форум за цветя. Можете да получите всякакви съвети за отглеждането на цветя. Енциклопедия цветя - форум


   РАЗМЯНА НА ЦВЕТЯ 

Големи кактуси

200.00 лева
от kateto0404

билка

6.00 лева
от Румяна Горанова

Калатея

6.00 лева
от Румяна Горанова

Дифенбахия

20.00 лева
от Румяна Горанова

Мушки

5.00 лева
от Румяна Горанова

Ендрише

4.00 лева
от Румяна Горанова

кактус

6.00 лева
от Румяна Горанова

Бенджамин

12.00 лева
от Румяна Горанова

Столетник

15.00 лева
от Румяна Горанова

Китайска роза

15.00 лева
от Румяна Горанова

Как да опазим младите овощни дръвчета от домашните любимци

Как да опазим младите овощни дръвчета от домашните любимци

Мнениеот cvetar » 14 Мар 2013, 17:05

Вероятно сте забелязали как котетата обичат да се изправят в цял ръст до стъблото на младо или новопосадено дръвче и да точат ноктите си,драскайки по кората му.Нерядко и майките-котки учат малките си да се катерят и точат нокти.Това за тях може да е приятно и полезно занимание,но за дръвчето - не е.То в резултат на подобна дейност може да изсъхне или да забави растежа си...а и надрасканата кора е отворена врата за заболявания и вредители за в бъдеще...А вие вероятно сте посадили дръвчето с друга цел - да хапвате сладките му плодове или да се наслаждавате на красотата му,ако е декоративен вид.Така стигаме до понякога трудния избор - домашният любимец или дръвчето ? Как да откажем котката да си точи ноктите,за да оцелее желаното дръвче ?
Решението е простичко и не включва насилие,препарати,нерви...Трябват ви само 2-3 отрязани летораста от роза или шипка с дължина,приблизително равна на височината на стъблото на дръвчето,или поне 0.8 - 1 м.Вероятно имате рози в двора или градината,а ако нямате - съседите имат...или ще потърсите шипков храст в гората до вас.Така и така сега напролет режете розите си - ето откъде ще си набавите леторастите с бодли !
После...е лесно.Неочистените от бодлите розови леторасти са вашите помощници и пазачи на дръвчетата ви.Трябват поне 2 летораста за дръвче - забивате ги плътно до стъблото му през 180 градуса и ги превързвате хлабаво,но все пак здраво...,а също ги превързвате и в горния край на стъблото на дръвчето.И...когато котката ви реши да пробва отново да си остри ноктите,а вас ви няма да я изгоните - трънчетата на розовите леторасти ще я откажат,гарантирам ви...
Вместо розови или шипкови леторасти можете да използвате и такива от къпини.
Когато дръвчето порасне и кората му се втвърди,ще махнете бодливите помощници...но те ще са си свършили вече работата... :)

Ако имате нужда да защитите нискоизрасналото леторастче от облагородена пъпка на някоя подложка - използвайте отново бодливите помощници.И при лозите, и при овощните дръвчета младите зелени леторасти на нивото на почвата са изложени на опасност от счупване от вятър или ровещо куче,коте в пръстта около тях.
Направете колибка от бодливите леторасти,набучени нагъсто в кръг около опазваното дръвче,лоза или цвете и завържете върховете им заедно на височина около 0.5 м над него.
Добрия човек ще познаеш по огъня.Злите хора оставят след себе си пожарища,добрият човек оставя подире си огнище.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums
Аватар
cvetar
Първи модератор
 
Мнения: 1449
Регистриран на: 23 Окт 2008, 16:39
Местоположение: Варна


Подобни теми


Назад към ОВОЩНИ ГРАДИНИ

Кой е на линия

Регистрирани потребители: 0 регистрирани


cron