Страница 1 от 1

Къпина

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 16:32
от cvetar
Според Уикипедия къпината (Rubus) е подрод храсти от семейство розоцветни. Известни са около 250 вида, разпространени в Европа, Северна Америка и Средна Азия. В България растат около 45–50 вида, предимно в равнинните местности, по сухи хълмове и по скалистите части на планините. Селекционирани са около 100 сорта. Плодовете съдържат 4-8 % захари, 0,8–1,4% органични киселини, витамин C, каротин и др
Когато светът откри невероятните антиоксидантни свойства на плодовете, една от челните позиции в това отношение беше заета от къпината. Този малък плод има уникална структура, която всъщност кореспондира с хранителните му качества. Тя осигурява по-голямо количество семена и пектин, превръщайки плода в едно от най-богатите на фибри растения, които познаваме.

Къпините са лесна и здравословна добавка към хранителния режим на всеки. Този плод съдържа високи нива на витимани, антиоксиданти и минерали. Добър източник е на витамин А, калий и калций.

Може би най-големият плюс за човешкото здраве от консумацията на къпини е значителното количество фенолни киселини в тях., които представляват антиоксиданти съединения, известни с качеството си на силни антикарцерогенни агенти, както и с много други полезни за здравето качества.

Фенолите в къпините включват антоцианини, елагова киселина, рутин (витамин P), канелена киселина, както и солидни количества от антиоксидантните витамини A и C. Източник - http://revita.bg/
Аз от години събирам плодовете на полските и горски къпини...и виждам как пренебрежително хората се отнасят към плодовете им.Много рядко някой събира плодове,а обикновено в дворовете имат посадени от сортовете без бодли,които са много видове...Но вкусът им не е този,който имат дивите къпини.И от години пия цяла зима от виното,което сам си приготвям.Да,не е лесно - да събереш 20 - 25 кг плод си е цяло изпитание за нерви,кожа и дрехи.Но си струва,уверявам ви...
Но тук исках да ви обърна внимание колко лесно се вкоренява къпината - чрез заравяне в края на лятото на връхчетата на леторастите и.И есента режем пусналото корени връхче и пренасяме на постоянно място.Става и за непроходима ограда,и за източник на плод с вече посочени качества.

Re: Къпина

МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 10:15
от KGB
Да абсолютно съм съгласен, че къпините имат цени свойства без значение дали е домашна или дива. Макар, че има сортове домашни къпини, които са с леко сладникаво-кисел вкус (или поне аз така го усещам). Относно размножаването на Rubus fruticosus (къпината) ще ви дам един линк, където знам че по описаните начини става размножаването и по лесния е първият.

http://www.krasi-flora.com/Ov.dyrveta/T ... Rubus.html

Re: Къпина

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2012, 14:50
от kristina004
Листата съдържат аскорбинова киселина, танини, флавоноиди, магнезиеви соли и др. Корените съдържат скорбяла, танини и др., а плодовете – витамин С и К, провитамин А, органични киселини, захари, багрила, пектин и др.

Re: Къпина

МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2012, 15:43
от cvetar
Сега е моментът и да си вкорените къпини,ако сте решили.Просто заровете зелените връхчета на тазгодишните зелени леторасти в добре разкопана и влажна почва,без да ги отрязвате от майчиния храст.За около месец те ще си пуснат корени - но ги поливайте редовно.Оставете ги да презимуват неотрязани от майчиния храст - така ще презимуват успешно.А напролет ще ги преместите за посаждане на желаното място,като отрежете вкоренените връхчета и ги изкопаете с широка лопата с много пръст около корените им.