Къпина

Според Уикипедия къпината (Rubus) е подрод храсти от семейство розоцветни. Известни са около 250 вида, разпространени в Европа, Северна Америка и Средна Азия. В България растат около 45–50 вида, предимно в равнинните местности, по сухи хълмове и по скалистите части на планините. Селекционирани са около 100 сорта. Плодовете съдържат 4-8 % захари, 0,8–1,4% органични киселини, витамин C, каротин и др
Когато светът откри невероятните антиоксидантни свойства на плодовете, една от челните позиции в това отношение беше заета от къпината. Този малък плод има уникална структура, която всъщност кореспондира с хранителните му качества. Тя осигурява по-голямо количество семена и пектин, превръщайки плода в едно от най-богатите на фибри растения, които познаваме.
Къпините са лесна и здравословна добавка към хранителния режим на всеки. Този плод съдържа високи нива на витимани, антиоксиданти и минерали. Добър източник е на витамин А, калий и калций.
Може би най-големият плюс за човешкото здраве от консумацията на къпини е значителното количество фенолни киселини в тях., които представляват антиоксиданти съединения, известни с качеството си на силни антикарцерогенни агенти, както и с много други полезни за здравето качества.
Фенолите в къпините включват антоцианини, елагова киселина, рутин (витамин P), канелена киселина, както и солидни количества от антиоксидантните витамини A и C. Източник - http://revita.bg/
Аз от години събирам плодовете на полските и горски къпини...и виждам как пренебрежително хората се отнасят към плодовете им.Много рядко някой събира плодове,а обикновено в дворовете имат посадени от сортовете без бодли,които са много видове...Но вкусът им не е този,който имат дивите къпини.И от години пия цяла зима от виното,което сам си приготвям.Да,не е лесно - да събереш 20 - 25 кг плод си е цяло изпитание за нерви,кожа и дрехи.Но си струва,уверявам ви...
Но тук исках да ви обърна внимание колко лесно се вкоренява къпината - чрез заравяне в края на лятото на връхчетата на леторастите и.И есента режем пусналото корени връхче и пренасяме на постоянно място.Става и за непроходима ограда,и за източник на плод с вече посочени качества.
Когато светът откри невероятните антиоксидантни свойства на плодовете, една от челните позиции в това отношение беше заета от къпината. Този малък плод има уникална структура, която всъщност кореспондира с хранителните му качества. Тя осигурява по-голямо количество семена и пектин, превръщайки плода в едно от най-богатите на фибри растения, които познаваме.
Къпините са лесна и здравословна добавка към хранителния режим на всеки. Този плод съдържа високи нива на витимани, антиоксиданти и минерали. Добър източник е на витамин А, калий и калций.
Може би най-големият плюс за човешкото здраве от консумацията на къпини е значителното количество фенолни киселини в тях., които представляват антиоксиданти съединения, известни с качеството си на силни антикарцерогенни агенти, както и с много други полезни за здравето качества.
Фенолите в къпините включват антоцианини, елагова киселина, рутин (витамин P), канелена киселина, както и солидни количества от антиоксидантните витамини A и C. Източник - http://revita.bg/
Аз от години събирам плодовете на полските и горски къпини...и виждам как пренебрежително хората се отнасят към плодовете им.Много рядко някой събира плодове,а обикновено в дворовете имат посадени от сортовете без бодли,които са много видове...Но вкусът им не е този,който имат дивите къпини.И от години пия цяла зима от виното,което сам си приготвям.Да,не е лесно - да събереш 20 - 25 кг плод си е цяло изпитание за нерви,кожа и дрехи.Но си струва,уверявам ви...
Но тук исках да ви обърна внимание колко лесно се вкоренява къпината - чрез заравяне в края на лятото на връхчетата на леторастите и.И есента режем пусналото корени връхче и пренасяме на постоянно място.Става и за непроходима ограда,и за източник на плод с вече посочени качества.