Страница 2 от 4

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

МнениеПубликувано на: 20 Май 2010, 15:16
от baba_tzveta
DarinaN написа:

Дари, да ти е жива и здрава маслинката, да те радва дъ-ъ-ъ-лги години(като се има предвид, че животът й е доста по-продължителен от човешкия).
Не знам защо изпаднахте в подобен спор, но трябва да се съгласиш, че ако решиш да засаждаш декари с маслини, което струва десетки, а може и стотици хиляди лв. не може да ти е достатъчно "само да си ги имаш". Доколкото знам си от Пловдив, където не знаете що е това "вятър" и доколкото се вижда дворът ти е с висока ограда, която също пази завет. При това положение -20 градуса са си -20. Във Варна, така както е на морето и зиме не става много студено тия -20 при непрекъснатите ни ветрове се усещат като -30, така ги усещат и дръвчетата. Така е и по южното черноморие. Затова мисля, че си струва човек да се замисли къде, какво, защо, стана ли при съседите или не, дали си струва да се опита? Аз лично съм вече на възраст, дето и зелен банан не смея да си купя, че не знам дали ще свари да узрее, камо ли да експериментирам с дръвче, което след 15 години я цъфне, я не, пък и да роди маслинки, какво ще ги правя... и затова участвам само задочно(като махленските клюкарки) в темата. Иначе-експерименти, колкото искаш, но не на всяка цена.

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

МнениеПубликувано на: 20 Май 2010, 15:57
от DarinaN
Цвета, мерси за пожеланието.
ако е имало спор, мисля, че е бил / и още е/ основателен .
1. някак не звучи логично да си правиш експерименти и да правиш маслинови насаждения с фиданки, приспособени за други георгафски ширини при положение, че ВЕЧЕ има специална българска селекция на маслини, приспособени към нашия климат - явно е необходимо да го повторя. моята е точно такава и е в пъти по - скъпа от гръцките. което няма да ми попречи наесен да си взема още фиданки .
2.изобщо не е вярно, че тук няма вятър - духа като за световно . а аз случайно съм намерила сравнително подходящо място за моето дръвче - закътано и слънчево , но за сметка на това с плитки подпочвени води, което е много лошо. само че това не мога да го контролирам.
3.вече казах, че може и да не вкуся плод от тази маслина. може и много други плодове , които съм засадила да не вкуся .
правя го защото ми писна да чета - това тук не става, онова не става - това на второ място
на първо защото мисля , че в една градина може да има много повее от ябълки, круши и джанки , домати и пипер
и на последно - никога не се предавам ако първия ми опит не е успешен , нито чакам да видя какво става в двора на съседа , та да го направя и аз.
и още едно наистина последно - много пишем и уж обсъждаме без изобщо да имаме представа какви невероятни растения виреят в България . и други, които можем да приспособим .... оправдаваме се с това, че времето не стига , че няма да доживеем и какво ли не . нека опитаме да го оставим на други , може пък да го оценят . това, което аз искам и мога да напправя никой не може да ми отнеме, Цвета. важно е да поискаш ...

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

МнениеПубликувано на: 21 Май 2010, 09:09
от baba_tzveta
DarinaN написа:и още едно наистина последно - много пишем и уж обсъждаме без изобщо да имаме представа какви невероятни растения виреят в България . и други, които можем да приспособим .... оправдаваме се с това, че времето не стига , че няма да доживеем и какво ли не . нека опитаме да го оставим на други , може пък да го оценят . това, което аз искам и мога да напправя никой не може да ми отнеме, Цвета. важно е да поискаш ...

Права си, че най-важното е да поискаш, тогава непременно ще се получи. Желая ти успех в опитите и се надявам, че ще научим и за други твои успешни експерименти.

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

МнениеПубликувано на: 21 Май 2010, 10:14
от DarinaN
благодаря още веднъж , Цвета .
опитвам всичко и непрекъснато . в някои случаи се получава, в други - не. предпочитам да споделям опита си само с хора, които действително имат интерес . иначе прилича на "хвалба", а това не е целта ми .
така че който желае може да пише на ЛС

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

МнениеПубликувано на: 22 Май 2010, 11:35
от stela75
Даре преди време ти беше тази която ме запали по екзотиките..Понеже съм от Северна България за сега екзотиките ми са още в саксии и ги прибирам защото са бебета..,а понеже не съм много опитна някой умряха :l Въпреки всичко аз не се отказвам..
останаха ми лавровото дърво, гинкото кивито и нара...дано успея да ги опазя и да ги посадя в градината си...тогава ще съм наистина доволна!
Хайде кажи сега от къде да си намеря и маслинка ..

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

МнениеПубликувано на: 22 Май 2010, 14:33
от DarinaN
stela75 написа:Даре преди време ти беше тази която ме запали по екзотиките..Понеже съм от Северна България за сега екзотиките ми са още в саксии и ги прибирам защото са бебета..,а понеже не съм много опитна някой умряха :l Въпреки всичко аз не се отказвам..
останаха ми лавровото дърво, гинкото кивито и нара...дано успея да ги опазя и да ги посадя в градината си...тогава ще съм наистина доволна!
Хайде кажи сега от къде да си намеря и маслинка ..

:D здрявей, Стелка. какво умря ? с кивито и гинко не бързай- гинкато трябва да е поне на 4 години, за да го дасадиш навън - дори аз не смея моето още да го засадя, макар че вече е на 4г. може би другата пролет. имай предвид, че прави мощна коренова система и ще му трябва по - големичка саксия, но изчакай есента . и не се притеснямай от окапването на листата, листопадно е .
киви и аз загубих тази зима, но то си беше по моя вина , т.е., на майка . и пак купувах ново киви - засега вървят добре , догодина ще взема още поне две.
като казваш "лавър" дафинов лист ли имаш предвид ? моя се е побъркал да расте, но и той е в саксия .
и външния ми жасмин оцеля навън , и маслината. наесен може да взема още една от същата селекция . от моята мога да ти пратя резници , но не ме карай да вкоренявам - не ми се получава . но ако намериш костилки / не от мариновани маслини, разбира се :) , пращай за пробвам / . засяла съм няколко, но ще видим какво ще излезе .
снимай да видим какви екзотики си отгледала . моето бананче ... не оцеля , сега съм сложила семена .
чакам снимки :D

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2010, 09:13
от cvetar
Мнозина вече могат да се похвалят,че отглеждат маслинови дръвчета...особено в южните райони на страната.В Петричко някои стигат и до събиране на реколта от години.Сега ще ви покажа как французите - хора с опит и традиции в отглеждането на маслини,облагородяват маслинови дръвчета.Все повече българи пътуват,донасят си какви ли не екзотики...и мнозина опитват да отгледат маслина от костилки или имат маслиново дръвче,чиито плодове са дребни.Но тогава е нужно и да се облагороди дръвчето - особено като се има предвид,че може да се намерят вече калеми от отглеждани в България сортове с добри качества - вижте началото на темата.Във връзка и с разгледаното облагородяване "на прозорче" тук
viewtopic.php?f=17&t=103&p=8839#p8839
вижте и как този начин се прилага от французи - с много подробни снимки.
http://www.greffer.net/?p=62

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 16:04
от Ордонез
Мдаа , много интересна тема. Ако не възразявате и аз да се намеся малко . Не съм сигурен дали информацията която ще предоставя е интересна , но трябва да кажа нещо , все пак това ми е любимото растение. Както е известно всяка държава си хвали зехтина било то испанци , било то италианци, но интересното в случая е , че гърците казват , че най хубавия зехтин се получава на остров Крит и то по точно в областта около гр. Ханя. Преди няколко години направих една обиколка на острова точно по Нова година. Самата обиколка беше доста дълга цели 33 дни. Имах възможността да се запозная отблизо с местните обичаи и нрави , което беше целта ми. Страшно работлив народ, изключително дълголетие се наблюдава. Един пример в селцето Мескла живеят 47 души от които 14 столетника . Храната им е основно - риба, сирене и в двата му вида (кашкавал) "тири" и "лефко тири " (саламурено бяло) предимно от кози и овце, много кисело мляко , хорта ...Хорта- т.е най- различен вид треви, дето стават за ядене, сигурно съществуват над 10-15 вида. Слагат се за секунди във вряща вода и после зехтин, сол и изцеден лимон. Та толкова за храненето естествено предпочитат царевичния пресен хляб. Да се върна на маслините. Дърветата в този район достигат до 12 метра височина , че и повече , обиколката на ствола е около два метра , че и нагоре. Изключителни дървета. Плодовете са дребни сорт предимно за зехтин. Старите дървета се оставят да капят плодовете им директно върху мрежи и се събират всяка седмица, така се удължава времето за събиране. От старите хора там разбрах , че плода си доузрява на земята и после се получава зехтин с по наситен аромат. Маслобойните са предимно семейни , много приличащи като обслучване на нашите ракиджийници , е малко по модерни и с други машини , но там винаги е весело. Пак се отклоних от темата. Значи имам засадени в България маслинови дръвчета които раждат плод и не изискват никакви грижи освен поливане и резитба , както и веднъж два пъти торене. Профилактично ги пръскам за акароиди , но не е задължително както и с лек разтвор ( бордолезов) Държа да отбележа , че дръвчетата са отвън в градината директно в земята засадени. Добре е резитбата да се прави февруари или март не по късно. Колкото повече режеш повече плод береш. Оставят се нискостеблени с четири клона главни като разтворена длан. Много обича слънцето а зимата завет , това е рецептата.

Това го преписвам защото го има в готов вид макар да не е конкретизирано и много точно,,,...." Студоустойчивостта и зависи до голяма степен от сорта и възрастта на дървото. Варира от минус 12 до - 22 градуса. Силните ветрове през зимата могат да причинят повреди по листата,пъпките и по-тънките клони. Най-чувствителни на ниски температури са цветовете на маслината - издържат до - 4 градуса.Зрелите плодове до - 5. Маслината притежава много голяма сухоустойчивост. За да оцелее при горещия и сух климат, маслиновото дърво има малки листа със защитно покритие.Въпреки това за увеличаване на добивите в промишлените насаждения желателно е да се поливат.
Доказано е че при напояване добивите се увеличават до 3 пъти,а размера на плодовете с 30-50 %. Най подходящо е да се полива от началото на вегетацията до началото на цъфтежа. Маслината е светлолюбиво растение.Не понася засенчването.По високи добиви и по качествени плодове се получават
когато маслината се отглежда на южни,добре огряни от слънцето склонове. Почва.Маслиновите дървета са по-малко взисквателни от другите овощни видове и могат да растат и в бедни почви. Дори понасят известно засоляване.Подходящи за нея са леки,аерирани,водопропускливи и чакълести почви.Добре понася и варовити почви.
Неподходящи за нея са тежките,глинести и влажни почви с високо намиращи се подпочвени води........"
В момента разполагам с няколко сорта студоустойчиви маслинови дръвчета , тъй да се каже неограничено количество , ако някой желае може да ме намери на скайпа.
височина над 3.50 м. 4 годишна ражда за втора година.
Изображение
Изображение
Вече подарих една на колежката Дарина , дано да и хареса. И накрая нещо много кратко за зехтина , тъй наречения СПИТИКО ЛАДИ ( домашен зехтин ) е с тъмен цвят , на дъното може да се появи и лека мътилка произведен на Крит е най качествения продукт ( мое мнение ) . Зехтина трябва да има аромат на маслини в противен случай е минал тройна филтрация и си губи аромата за сметката на чистотата и бистротата. Аз предпочитам първия. Никога не купувайте зехтин означен с тип POMACE (помаче) или Pirinelio ( пиринелио ) тъй наречения от българите и въобще от източния блок - салатен зехтин. Той се прави на втора цедка , нещо като второ вино и се използват и костилките на маслините.Рафинираният зехтин, вече не се нарича естествен продукт, безполезно е да се прилага за медицински и козметични процедури. Въпреки това, рафинираният зехтин има едно неоспоримо предимство - може да се използва за пържене, без страх от образуване на канцерогени. В допълнение, рафинираният зехтин е с неутрален вкус, ниска цена и дългосрочно съхранение. Само нерафинираното маслиново масло, получено чрез пресоване, без използването на химикали, съдържа полезни вещества, необходими за профилактика на различни заболявания и за поддържане на красотата. Просто опитайте нерафиниран зехтин и можете да се насладите на автентичния вкус на продукта.Можете и в домашни условия да тествате зехтина за натуралност. Поставете зехтина в хладилник в продължение на два до три дни. Ако в маслото се появява бяла утайка - стеарин – вие сте направи правилния избор. Когато се съхранява при стайна температура, зехтинът ще получи първоначалната прозрачност, и можете да се насладите на природния вкус на „течното злато".
Какво да правим с маслините след като ги оберем ще споделя след малко , ще дам три рецепти за това как да ги направим за ядене , както за зелени , черни така и за стафидени. До скоро .
ПС : Чудесен форум.

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 17:54
от ROSSE
Следя темата с огромен интерес!
От няколко години отглеждах маслина в контейнер,но тази пролет реших да и дам свобода.Посадих я в градината си-развива се чудесно/за сега/....но идва зима :( и не зная дали ще оцелее?
В нашия район зимата е люта,често липсва сняг/или е съвсем оскъден/ което е много неблагоприятно за всички растения!
Но ще видим след шест месеца,дали ще оживее? :pp7 ДАНО!

Re: Отглеждане на маслинови дръвчета

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 19:42
от Ордонез
ROSSE написа:Следя темата с огромен интерес!
От няколко години отглеждах маслина в контейнер,но тази пролет реших да и дам свобода.Посадих я в градината си-развива се чудесно/за сега/....но идва зима :( и не зная дали ще оцелее?
В нашия район зимата е люта,често липсва сняг/или е съвсем оскъден/ което е много неблагоприятно за всички растения!
Но ще видим след шест месеца,дали ще оживее? :pp7 ДАНО!


Забиваш четири дървени кола около нея на растояние от ствола поне 30 см за да не нараниш росните и корени които са близо до повърхността, взимаш два дебели прозрачни найлонови чувала , единия го разрязваш да заприлича на ръкав и го нахлузваш първидо долу засипваш го с пръст и камъни в долната част и го изправяш нагоре. Отгоре слагаш другия без да му режеш дъното. и се получава едно цяло. между двата чувала оставяш лек процеп за да диша. Гаранция има ефект , така се практикува когато незнаеш какъв и е сорта. на следващата година повтаряш упражнението до момента когато дънера на дървото долу не стане с обиколка поне 15-16 см или около 4 години , после можеш да дишаш по спокойно дървото се климатизира. Най важното е разбира се микрорайона в който си. Тук при мен нямам проблеми с измръзването , но използвам студоустойчиви сортове.
Обещах рецепти.... ето първата.
Как да си направим вкусни черни маслини. рецепта за 5 кг.
Така първо събираме ръчно плодовете като внимаваме да не им нарушим целостта събират се когато са оцветени равномерно. Взимаме една туба от минерална вода 10 литрова и ги изсипваме вътре добавяме 500 гр едра сол и разбъркваме добре със силно разклащане на тубата , това го правим 3-4 пъти на ден и след 3 дни изцеждаме горчивия сок. Изплакваме добре и повтаряме процедурата 6 пъти през 3 дни . на 20 - я ден опитваме вкуса и преценяваме дали да продължим процедурата или сме готови. Основна грешка да се запомни не се добавя никаква вода , както четох в някои форуми , тази процедура се прави със зелените маслини , като преди това се дупчат с вилица или се прави разрез с нож от едната страна на плодовете по дължина на дълбочина до костилката. Солта ги стяга и извлича горчивината. Докато трае процедурата е добре да се добавят резанчета лимон в саламурата ( само за зелената маслина). Това е в общи линии. как се правят стафидни маслини следващия път , че ме донързя да пиша романи.