Форум за цветя. Можете да получите всякакви съвети за отглеждането на цветя. Енциклопедия цветя - форум


   РАЗМЯНА НА ЦВЕТЯ 

Драцена маргината

160.00 лева
от Antoinette

Аспидистра (Семейно щастие)

1.50 лева
от Antoinette

Хавортия

6.00 лева
от Antoinette

студоустойчив жълтоцъфтящ кактус за цъфтящ в друг цвят

Няма цена
от Bentan

Продавам увивно цветето -Мукуна пруриенс

Няма цена
от Riguha

Продавам Бенджамин (фикус Бенджамин Midnight Lady)

70.00 лева
от stdarvingov

ТЕМЕНУЖКИ РАЗСАД

0.30 лева
от ФАНКА И. ВЪЧКОВА

Теменужки Трикси - три цвята в една саксия

2.00 лева
от Светличка

Теменужки с голям цвят ( Viola Evo Big)

1.00 лева
от Светличка

Продавам корени МАЛИНИ Херитидж

15.00 лева
от attanasov

Райска ябълка PERSIMMON (Diospyrus)

Райска ябълка PERSIMMON (Diospyrus)

Мнениеот zamakat » 27 Ное 2009, 22:17

Райската ябълка се води устойчива екзотика и е един тропичен плод ,който се среща и в Б-я.Много вкусен,сорта който имам не е стипчив и може да се яде дори с коричката.

Изображение
Аватар
zamakat
Експерт
 
Мнения: 1061
Регистриран на: 29 Ное 2008, 21:39

Re: Райска ябълка PERSIMMON (Diospyrus)

Мнениеот dimitardin » 21 Яну 2010, 18:03

Здравейте, може ли да ми кажете какъв сорт е райската ябълка (и евентуално къде може да се купи), защото търся дръвче, което не е със стипчиви плодове, а в повечето разсадници продават само от стипчивите сортове. На мен ми трябва дърво за плододаване, а не за украса. Благодаря.
Аватар
dimitardin
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Яну 2010, 17:47

Re: Райска ябълка PERSIMMON (Diospyrus)

Мнениеот zamakat » 21 Яну 2010, 18:38

Моята е такава, когато узрее добре изобщо не е стипчива.Купихме я от Бургас, но беше доста отдавна.
Аватар
zamakat
Експерт
 
Мнения: 1061
Регистриран на: 29 Ное 2008, 21:39


Re: Райска ябълка PERSIMMON (Diospyrus)

Мнениеот Ордонез » 08 Апр 2011, 21:15

Не ми е ясно защо в България този плод се подминава толкова лесно , само на 3 часа път с автомобил на юг около град Скидра (Гърция) има хиляди декари с насаждения и са доста тачени и се отглеждат с голямо внимание. Износът естествено е за Германия и Русия. Тук поствам една много важна тема , за да се послужи на любителите за избор на посадъчен материал , едно прекрасно решение за двора.

Изображение
Райската ябълка е една от типичните за субтропичния пояс екзотични култури. Нейната родина е Китай, където е одомашнена през древността. Някои сортове, които се отглеждат сега са интродуцирани преди столетия. Плодовете са известни под различни названия:
Diospyros (латинското наименование, което в буквален превод означава "храна на боговете"); Източна (субтропична) хурма; Персимон; Японски Персимон; Японска хурма; Каки; Ориенталски Персимон, Свято дърво, Китайска слива, Китайска смокиня (когато е сушена).
При условията на нашата страна плодовете на райската ябълка узряват през първата половина на октомври и ноември. Сезон през, който
количеството на свежите плодове е относително ограничено. Отглежда се заради ценните й хранително-вкусови качества на плодовете (въглехидрати, калций, фосфор, каротин, аскорбинова киселина, магнезий, желязо), които се използват за лекуване на базедова болест, малокръвие, скорбут, стомашно- чревни заболявания, за заздравяване на кървящи венци и като очистително средство. Чашката на цвета и дръжката на плода понякога се взимат за успокояване на хълцането, против кашлица и за облекчаване на дишането. Намира приложение и в сладкарската промишленост, за сушене и преработка в сладка, желета, мармалади, пестил и спиртни напитки, вина и
ликьори, за приготвяне на саке от неузрели плодове. Печените семена служат за заместител на кафето. Ценна е и дървесината, която се използва за изработване на красиви предмети, музикални инструменти, мебели текстилни совалки и други. Дървесината на райската ябълка е доста твърда и тежка, тъмна на ивици, в оранжево-жълто, розово-оранжево, кафяво или сиво, тясно зърнеста, лесна за обработка. В Япония я ценят за инкрустиране на красиви предмети, които се връчват като награди. У нас през XIII век е внесен видът Diospyros Lotus (кавказкя хурма) вероятно от грузински монаси, посетили Бачковсия манастир, а културната райска ябълка е била пренесена в началото на XX век . До 1950г. райската ябълка не е култивирана в овощни градини, асъществува като единични дървета в частните стопанства. Това са преди всичко някои градове от черноморското крайбрежие: Поморие; Бургас; Варна; Царево; Ахтопол; Петричко-Санданския регион. В Южна България главно в Пловдив, Асеновград, Стара Загора, Сливен, Елхово. В Северна
България вирее даже и в Плевен, Шумен и другаде. На този етап интерес към тази култура проявяват повече любители
овощари. БИОЛОГИЧНИ ОСОБЕНОСТИ И ИЗИСКВАНИЯ Райската ябълка се отнася към рода Diospyros L., семейство Ebenaceae,
който включва над 400 вида. За овощарската практика интерес представляват: Кавказката хурма (Diospyros lotus L.), Виргинската хурма
(Diospyros virginiana.L.), Китайска хурма (Diospyros sinensis L.), Ромболиста хурма (Diospyros rhombifolia Hemgl.), Субтропична райска ябълка (Diospuros kaki). Промишлени насаждения се отглеждат в Китай, Корея, Индия, Япония, Израел, САЩ, а също и в някои Средноазиатски страни. Насаждения има и в Италия, Франция, Албания, Югославия, Корея, България и др. Като
растение на субтропичната климатична зона се среща съвместно с дафинов лист, маслина, нар и смокиня. Предпочита южните склонове със слаб наклон и защитени от вятъра площи, но вирее и на склонове с различна експозиция. Райската ябълка се развива при различна надморска височина - от 0 до 2500 м. Тя е дълговечно дърво и продължителността на живот на единични дървета може да достигне от 350 до 450 г., а до 100 г. може да се поддържа в период на плододаване. Японската райска ябълка се нуждае от
субтропичен до умерен климат. Не плододава в тропичните низини. В Бразилия дървото се счита подходящо за всички зони подходящи за цитруса,но тези зони в най-студена зима дават най-високия добив. Тя понася минусови температури до -22°С през зимния период без повреди, а при - 22°С до - 25°С измръзват части от 1, 2 и 3 годишни клонки. Седемгодишни дървета от сорта Хиакуме издържат до -21.1°С. Сортът Мару отглеждан при същите условия се оказва недостатъчно студоустойчив и се повреждат части
от стъблото и клоните. Желателно е сумата от активните температури да е над 4000°С. Просветляването на короната води до диференциране на плодните пъпки, което определя редовно и качествено плододаване и води до повишаване жизнеността на дърветата. Райската ябълка е влаголюбиво растение и се адаптира към широк диапазон от влажни почви. Изисква
годишни валежи от 600 мм до 1000-1100 мм. Младите дървета са много чувствителни към засушаване. Екстремните засушавания причиняват преждевременно окапване на листата и често плодовете изгарят от слънцето. При валежи до 600 мм е задължително да се осигури допълнително поливане. Дървото няма предпочитания към определен тип почви и се развива добре на всякакви умерено-плодородни земи с дълбока рохкава подпочва. Райската ябълка се развива добре в сравнително широк интервал на РН -
4.5 до 8. Толерантна е към тежките глинести почви, но изисква те да са дълбоки и добре дренирани. Песъчливите почви са чудесни при наличие на напояване. Двата сорта "Fuyu" и "Jiro" могат да достигнат 3-4 м височинавърху този тип почви, а "Hachia" става голямо дърво до 6 м височина. Вегетацията започва при 10°С. Цъфтежът се наблюдава в края на май и началото на юни, но при сорта " Hachia" е в началото на май. Райската ябълка е двудомно растение, това обуславя задължително разполагане на сортове опрашители в промишлените насаждения. Има ясно изразен период на задължителен зимен покой. Завръз се образува върху женските екземпляри и без опрашване - партенокарпно. В този случай при липса на опрашители през юни и юли месец, вече напълно формирани, плодовете опадат. Опадането на завръзите определено започва в края на май и продължава до средата на юли. За отстраняване на този недостатък във
всяка овощна градина е задължително да има засадени сортове опрашители.
СОРТОВЕ
" Fuyu (Fuyugaki)"-
Изображение
Един от най-популярните сортове в света. Плодовете на "Fuyu" са хрупкави като ябълка и сладки като круша. Те са узрели, когато преминат от зелена към оранжева фаза. Плодът е със среден до едър размер, кръгъл до сплеснат. Понякога четиристранен. Тегло до 220 г. Дълъг 5 см и широк 7 см. Кожицата е тъмнооранжева. Месото е светлооранжево до червено без танин
и когато не е зрял е сладък. С няколко семена или без семена. Съхранява се добре. Превъзходен за пакетиране и износ. Той е най-популярният безтанинов сорт в Япония. Съхранява се във фризер до късна есен и рано през зимата. Късен сорт, готов за бране октомври, ноември и декември. Може да остане върху дървото още дълго време, около 2 месеца, нестипчв (без танин). Превъзходен за плодова салата. Дървото е силно, продуктивно. Разполагам с дръвчета (посадъчен материал) от този сорт при желание на лични. Или на скайп.

"Gosho" (O‘Gosho)
Изображение
Едър със закръглено-продълговати плодове. Кожицата е червеникаво-оранжева, атрактивна. В пълна зрялост има
тъмночервен цвят в сравнение с другите сортове.Качеството на месото е добро, по-сладък от "Fuyu". Зрее късно през октомври. Дървото е като джудже. Ражда редовно, но по-малко през някои сезони и е предразпложено към преждевременно окапване на плодовете.

"Jiro" - Наподобява "Fuyu" и е следваш по-важност след него в Япония. Много популярен е в Калифорния. Дървесината е крехка и чуплива. Плодът е едър с високо качество и се транспортира добре. Кожицата е бледо-оранжева до оранжево-червена. Вкусът и качеството са превъзходни. Не е стипчив. Постоянно опрашващ се. Няма тъмно месо. Едри плодове -180 - 200 г. Зрее от края на октомври до началото на декември.

"Suruga" - Има едри плодове. Кожицата е оранжево-червена. месото е плътно, много сладко с чудесно качество. Трудно омеква на
дървото (плодовете са по-скоро като гъба отколкото меки). Зреят през ноември, съхраняват се добре. Дървото е склонно към алтернативно плододаване.

"Costata" - плод коничен, заострен, понякога четиристранен, дълъг 6.5 см, широк 5.4 см, с розово-жълта кожа, светло жълто месо, без
семена или тъмно месо с няколко Тръпчив в пълна зрялост. Късен сорт. Узрява октомври, ноември, съхранява се много добре.

"Hachiya "
Изображение
с продълговато-коничен, едър до 220 г плод. Дълъг 9.5 см, широк 8.25 см. Кожицата е лъскава, гладка, гланцирана, тъмнооранжево-червена. Месото е тъмножълто понякога с чертички. С танин през пълната зрялост. Много сладък с няколко семена. Стипчив, популярен древен сорт, който се използва за сушене в Ориента. Постоянно самоопрашващ се. Сокът му е много вкусен и лековит. Лесно се натъртва при транспортиране. Разполагам с дръвчета (посадъчен материал) от този сорт при желание на лични. Или на скайп.

"Ichikikeijiro" - Плодът е от среден до едър, наситено оранжев, нестипчив, ранозреещ, родовит. Дървото не е силно, но въпреки това този
сорт е измежду най-добрите във Флорида. Зрее късно през октомври (по-рано от "Jiro") и е пъпкова мутация на "Jiro". Един от много устойчивите на студ сортове. Подходящ за отглеждане в малките задни дворове на къщите.

"Jimbo" - Повече наподобява "Fuyu", но понякога е с конична форма. Едър плод, нестипчив, яде се когато е твърд или мек. С добри качества, зрее малко по-късно от "Fuyu". Разполагам с дръвчета (посадъчен материал) от този сорт при желание на лични. Или на скайп.

"Cocolate"- с малък до среден размер на плода.
Изображение
Продълговато- коничен. Кожицата е червеникаво-оранжева. Месото е с тъмно кафяв оттенък на ивици, когато е опрашен Трябва да е мек, зрял преди ядене. Узрява в края на октомври и началото на ноември. Дървото е голямо, силно, произвежда много мъжки цветове. Препоръчва се за опрашител на"Hyakyme". Разполагам с дръвчета (посадъчен материал) от този сорт при желание на лични. Или на скайп.

"Geat Wall" - Плодът е малък, плосък с 4 страни. Има много популярен орнаментен вид с фини черни ивици върху чашката на плода, с оранжев цвят на кожицата откъм сплеснатата страна, със разкошен манго-вкус на месото. Зрее късно през септември и средата на октомври. Дървото е устойчиво, но плододава през година.

"Ormond" - Продълговато коничен, дълъг - 6.5 см, широк - 4.7см плод. Кожицата е червеникаво-жълта. Месото е оранжево-червено, обикновено сочно с едри семена. Много късен - зрее през ноември и декември. Съхранява се добре.

"Tamopan" - Има широко сплеснат плод. Врязан около средата, тесен в основата. До известна степен 4 странен. С малко семена.Със средно качество. Плодовит. Широк - 12.5 см. Кожата е дебела, оранжево- червена. Месото е светло-оранжево,
понякога с танин до пълна зрялост. Много сладък. В някои части на Китай и Япония той не е стипчив. Късен за Флорида (ноември) и
среден за Калифорния (октомври). Комерсиалното отглеждане е започнало в Северна Каролина през 1916 г.

"Tanenashi" - С кръгло-коничен плод. Дълъг 8.3 см. Широк 8.5 см. Кожицата е светло-жълта или оранжева. При узряване преминава в оранжево- червена. Месото е жълто, стипчиво докато омекне. Безсеменен, ранен сорт, родовит, на голяма почит е и се използва за сушене в Япония. Лидер сред сортовете в югоизточната част на Щатите. С външно опрашване. Плододава непостоянно. Дървото е жизнено и добро за отглеждане в личното стопанство.

"Triumph"- продълговат, коничен, понякога с 4 страни плод, от малък до среден размер. Кожицата е жълтеникава с тъмно-оранжево - червен цвят. Месото е жълтеникаво-червено, полупрозрачно, сочно, с малки смена - от 5 до 8 броя. Тръпчив чак до пълна зрялост, висококачествен със сладък вкус. Средно-късен. Във Флорида зрее през септември, а понякога до средата на ноември. "Tsuru" - С продълговато-коничен, заострен плод, дълъг 8.5 см, широк 6 см. Кожицата е блестящо оранжево-червена и преминава от червен до морав цвят, при узряване. Месото е оранжево-жълто до тъмно жълто, зърнесто. Плодът е тръпчив до узряването, с няколко или без семена. Много късен.

"Galiley" - Със закръглен до коничен и кръгче на върха плод. Кожицата е матовочервена, а месото е тъмно, плътно с добър вкус. Ражда много мъжки цветове редовно и се отглежда при кръстосано опрашване.

"Hyakume" - Със закръглено-продълговаг до закръглен или закръглено-сплеснат, понякога 4 ръбест и плосък плод, дълъг 7 см, широк 8 см. Кожата е бледо-матово жълта до светлооранжева, с кафяв или червеникаво-кафяв цвят, когато узрее. Месото е тъмнокафяво, хрупкаво сладко нестипчиво, среднозреещ с добро качество; понякога външно непривлекателен; транспортира се и се съхранява в отлично състояние; семената са причина за тъмното месо.

"Hiratanenashi"( Hira Tanenashi) - Плодът е със среден размер, сплеснат, понякога с 4 страни, стипчив, с дебела кожица, без семена. Високо качество наплодовете, но се съхранява за кратко време след третиране. Обикновено се използва за сушене. Със среден срок на
зреене. Плодовете наподобяват тези на Хачия,но много бавно губят стипчивоста си. Популярен е в Япония. Кожицата му е дебела. Плодът е с тенденция за образуване на семена при опрашване.

"Mary" - Плодът е със малък до среден размер, закръглен връх. Кожицата е брилянтна, оранжево-червена, атрактивна. Месото е тъмножълтеникаво- кафяво. Сочен, сладък с богат аромат и превъзходни качества. Съхранява се и се транспортира добре. Дървото е жизнено и продуктивно.

"Okame" - Със закръглено-продълговат плод, дълъг 6 см, широк 8 см; кожицата е оранжево-жълта, преминава в светло-лъскаво червена с восъченналеп. Месото е светло, но кафеникаво около семената, а понякога е с малки семена. Плодът е сладък, с превъзходни качества и често започва да зрее през септември. Родовит сорт.

"Sheng" -
Изображение
Най-красивият от всички сортове райска ябълка. С едри, блестящи, оранжеви плодове. Ръбесто-плоски с нагъната чашка на цвета. Има издадени 4-6 ръба. Стипчив, ражда ежегодно, когато се опрашва. Подходящ за сушене. Зрее през средата на септември и средата на октомври. Плодът е със силно желирана консистенция, когато се опраши има семена. Разполагам с дръвчета (посадъчен материал) от този сорт при желание на лични. Или на скайп.
Аватар
Ордонез
Малко цвете
 
Мнения: 36
Регистриран на: 27 Сеп 2010, 21:44

Re: Райска ябълка PERSIMMON (Diospyrus)

Мнениеот DarinaN » 13 Апр 2011, 13:06

при мене една май е " Fuyu (Fuyugaki)" - по - вкусна е като е твърда и хрупкава и стои на дървото до слана
другата ще видим каква ще излезе - надявам се да е друг сорт , защото май повече обичам тези, дето са като сурово яйце
Ордонез , вкуса на тези ябълки не допада на повечето хора . аз я приемам като овошка за любители на екзотични плодове - има я тук - там в дворовете в града, но по селата .... почти я няма
става ми жал като видя цели дървета с изоставени плодове по тях :(
Аватар
DarinaN
Напредващи
 
Мнения: 418
Регистриран на: 11 Май 2009, 15:17
Местоположение: Пловдив

Re: Райска ябълка PERSIMMON (Diospyrus)

Мнениеот Ордонез » 13 Апр 2011, 17:05

Даринче , тази година за първи път внесох райска ябълка - плодове в малки количества около 5-6 тона от сорта Cocolate, както обаче гърците го наричат : "Цоколата" е трябва да ти кажа уникален е оставих две каси почти да стане като бомбички и какво ядене падна, ох олях се.
Аватар
Ордонез
Малко цвете
 
Мнения: 36
Регистриран на: 27 Сеп 2010, 21:44

Re: Райска ябълка PERSIMMON (Diospyrus)

Мнениеот DarinaN » 15 Апр 2011, 12:19

Ордонез написа:Даринче , тази година за първи път внесох райска ябълка - плодове в малки количества около 5-6 тона от сорта Cocolate, както обаче гърците го наричат : "Цоколата" е трябва да ти кажа уникален е оставих две каси почти да стане като бомбички и какво ядене падна, ох олях се.

хм, ти и други работи сам си изяде , ама хайде , ще се направя , че не съм го чувала :D
Аватар
DarinaN
Напредващи
 
Мнения: 418
Регистриран на: 11 Май 2009, 15:17
Местоположение: Пловдив


Назад към ЕКЗОТИЧНИ РАСТЕНИЯ

Кой е на линия

Регистрирани потребители: 0 регистрирани


cron