Форум за цветя. Можете да получите всякакви съвети за отглеждането на цветя. Енциклопедия цветя - форум


   РАЗМЯНА НА ЦВЕТЯ 

Големи кактуси

200.00 лева
от kateto0404

билка

6.00 лева
от Румяна Горанова

Калатея

6.00 лева
от Румяна Горанова

Дифенбахия

20.00 лева
от Румяна Горанова

Мушки

5.00 лева
от Румяна Горанова

Ендрише

4.00 лева
от Румяна Горанова

кактус

6.00 лева
от Румяна Горанова

Бенджамин

12.00 лева
от Румяна Горанова

Столетник

15.00 лева
от Румяна Горанова

Китайска роза

15.00 лева
от Румяна Горанова

Непознати инсекти

Непознати инсекти

Мнениеот faeton » 26 Апр 2010, 19:25

здравейте на всички!

нов съм тук, регистрирах се за да потърся помощ за непознат на мене проблем.

всяка пролет на балкона садя различни цветя - разсад и семена. не обновявам всяка година почвата, карам със старата. всъщност повечето от засадените неща са от семена - тагетес, невен, телефончета, латинка, калдаръмче, мирабилис и др. засега само тагетесът е набол. преди около 2-3 седмици забелязах че всички саксии са осеяни с мини къртичини - пръстта е избутана навън около една дупчица с диаметър около 2-3 мм. едва оня ден забелязах, че всъщност из саксиите щъкат някакви инсекти.
случва ми се за пръв път и нито знам какви са тези твари, нито знам как да се справя с тях. още повече, че ме е страх да не повредя семената с някакви по-силни препарати. предполагам, че гадовете копаят тия канали за да снасят ларви вътре, и е много възможно да се хранят и със семената - не знам, но се плаша, че може нищо да не поникне.
ако някой е наясно с каква гадост съм се сдобил моля да помогне с инфо - що за твари са това и как бих могъл да се справя с това без да повредя семената.

благодаря предварително! :)
Аватар
faeton
Малко цвете
 
Мнения: 3
Регистриран на: 26 Апр 2010, 19:07

Re: Непознати инсекти

Мнениеот cvetar » 26 Апр 2010, 21:21

Добре си дошъл,faeton ! Не може ли да поразровиш и да пуснеш някоя снимка ? Или да хванеш някой от неканените гости и да го покажеш в агроаптека на спец - ще го познаят и ще ти кажат с какво да пръскаш ...За препаратите не се тревожи - ако решиш да пръскаш,няма да ти повредят семената.Например добър ефект има пръскане с Нуреле Дурсбан,който се продава по агроаптеките.Но въпросът има и икономическа страна - според мен е по-добре да си купиш нова пръст - така и така твоята е стара и изтощена,вместо същите пари да дадеш за препарат - струва поне 4 лв шишенцето.Защото не е сигурно,че с пръскането ще успееш да умориш всички гадини в цялата пръст.Налага се второ и трето пръскане през определено време,за да изтребеш и следващите поколения,които сега са още като яйца...и все някое гадле ще остане да ти трови живота.Но ще мине време и тогава пръскането може да увреди листа на цветята ти.Затова просто смени пръстта и почисти и огледай саксиите,даже ги напръскай с препарат профилактично,ако искаш да не се повтаря тази история...
Добрия човек ще познаеш по огъня.Злите хора оставят след себе си пожарища,добрият човек оставя подире си огнище.
http://cvetar.snimka.bg/?user,albums
Аватар
cvetar
Първи модератор
 
Мнения: 1449
Регистриран на: 23 Окт 2008, 16:39
Местоположение: Варна

Re: Непознати инсекти

Мнениеот faeton » 27 Апр 2010, 22:46

cvetar, благодаря много за идеите, малко не ми се ще да изпразня саксиите и да изхвърля всичко посадено. дано стане с препарат. ще дебна. ;)

направих снимки и ги показвам, та малко да просветля въпроса за каква гад иде реч. дано помогне да бъде разпозната и оттам - лечението..

Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
faeton
Малко цвете
 
Мнения: 3
Регистриран на: 26 Апр 2010, 19:07

Re: Непознати инсекти

Мнениеот lubitel » 28 Апр 2010, 15:34

Ето, оказах се права.
Както ти писах на Лични съобщения- същите такива пчелички имах в една от саксиите си.По всяка вероятност имат ларви, но цветята ти не би трябвало да са застрашени.Като израстнат цветята, ги пресади в нова пръст,така ще разрушиш гнездото на гадинките; до тогава и малките ще са отлетяли.
А какво толкова лошо има в това да си отглеждаш и пчелички на терасата? :)
lubitel
Аватар
lubitel
Малко цвете
 
Мнения: 37
Регистриран на: 07 Мар 2010, 13:59
Местоположение: Добрич

Re: Непознати инсекти

Мнениеот svetlozelen » 29 Апр 2010, 10:29

ефикасно средство срещу тях е посипването с гранули на пръстта от хим препарат"Скипер",който за съжаление май вече не внасят.Но ако си от по-малко градче или село може пък да има по агроаптеките нещо останало.Посипват се няколко гранули и се полива обилно.Така те отделят акт. в-во,което гони почвените неприятели.
Аватар
svetlozelen
Експерт
 
Мнения: 107
Регистриран на: 02 Фев 2009, 12:53

Re: Непознати инсекти

Мнениеот faeton » 02 Май 2010, 10:00

мерси за идеите! :)
оказа се, че са вид хищни оси, които не вредят на растението. препоръчаха ми, че за спокойствие би могло да се напръска с широкоспектърен препарат (напр. "Б 58").

дано всичко е наред! :-vv
Аватар
faeton
Малко цвете
 
Мнения: 3
Регистриран на: 26 Апр 2010, 19:07Подобни теми


Назад към БОРБА С ВРЕДИТЕЛИ И БОЛЕСТИ

Кой е на линия

Регистрирани потребители: 0 регистрирани