Форум за цветя. Можете да получите всякакви съвети за отглеждането на цветя. Енциклопедия цветя - форум


   РАЗМЯНА НА ЦВЕТЯ 

Големи кактуси

200.00 лева
от kateto0404

билка

6.00 лева
от Румяна Горанова

Калатея

6.00 лева
от Румяна Горанова

Дифенбахия

20.00 лева
от Румяна Горанова

Мушки

5.00 лева
от Румяна Горанова

Ендрише

4.00 лева
от Румяна Горанова

кактус

6.00 лева
от Румяна Горанова

Бенджамин

12.00 лева
от Румяна Горанова

Столетник

15.00 лева
от Румяна Горанова

Китайска роза

15.00 лева
от Румяна Горанова

Съвет за кордилине

раздел декоративно-листни

Съвет за кордилине

Мнениеот sheni_6 » 05 Май 2009, 11:59

Здравейте! Не намерих тема за кордилине и затова пускам нова. Имам нужда от съвет и се надявам да ми помогнете. Имам кордилине от декември 2007г. В началото вървеше добре, но го пресадих и оттам започнаха ядовете с него...Първо започнаха да му капят листата, нещо го бях преполивала системно и му загниха корените. Пресадих го пак и го оставих така- да видя ще оцелее ли. След известно време до стъблото на "майката" израстна малко стръкче и продължи да си расте. Съответно пък "майката" изсъхна, окапаха всичките листа и така си остана до днес- една суха пръчка и до нея живото цвете. Беше ме страх да отчупя "майката" , за да не изсъхне и другото... Обаче от две седмици забелязвам, че младото кордилине започва да губи цвета си, капят му листата и кафенеят по краищата. Не знам как да го спася -трябва ли да махна "майката" и как, или да преместя саксията на друго място? Не съм го пресаждала тази година, защото четох, че се правело на две години /младото е точно на 1 год/, поливам го на 15 дена и то по малко... Къде бъркам?!.. Моля ви, имам нужда от съвет от вас! Желая на всички хубав ден !
Аватар
sheni_6
Малко цвете
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Май 2009, 11:38
Местоположение: Пловдив

Re: Съвет за кордилине

Мнениеот HobGoblin » 05 Май 2009, 13:00

Не ги разбирам тез работи с цветята, но кордилинето зимата май се полива много рядко, предполагам че за това ти се е получил проблема. Като се позатопли може повечко да се полива. При всички положения може да му смениш почвата и да махнеш старото растение, но внимателно, тъй като гние от многото влага. Ако младото си е направило добри коренчета отдели само него, и като го пресадиш не го поливай 1-2 дена за да се калцира раната. А за поливането е добре да поливаш по-рядко но по-добре, примерно като потопиш саксията в кофа с вода. Ако е преместено в по-голяма саксия съответно трябва да съобразиш че водата в нея се задържа повече време(зависи и от субстрата който позлваш) и може да се "разреди" поливането. Може веднъж в месеца да го ториш и малко готварска сол да му слагаш. А листата не се пръскат с вода, това ги прави на точки, а ако им покафеняват краищата може влажността да е ниска, или да е студено. Кордилинето иска около и над 60% относителна влажност, и температура над 15 градуса. Ако младото растение е мъничко още, може да го сложиш в торбичка за да има влажност и температура докато не укрепне достатъчно.
И аз имам такова, само че при мен е обратното. Бях отпуска и нямаше достатъчно вода. И при мен направи детка, но все още си я държа в торбичка и си се развива добре.
Това е за Cordyline terminalis, ако кордилинето ти е австралийско, т.е. Cordyline australis тогава може и по-често да го ториш - на седмица, с тор с еднакво съотношение на NPK- 20:20:20, примерно може да ползваш "зелен кристалон"
ако не можеш да намериш истината там където си, къде другаде мислиш да я търсиш
http://www.facebook.com/h0bg0bl1n
Аватар
HobGoblin
Експерт
 
Мнения: 346
Регистриран на: 21 Фев 2009, 00:33
Местоположение: София

Re: Съвет за кордилине

Мнениеот sheni_6 » 05 Май 2009, 13:35

Благодаря за бързия и изчерпателен съвет! Само да уточня още нещо- в стаята е над 15 градуса, но за влажността не съм сигурна ... Как да постъпя- да сложа съд с вода до саксията ли например, защото растението е около 7-8 см високо и си мисля, че е достатъчно голямо да не се налага да го слагам в найлон- или греша? За листата признавам, че съм ги пръскала.. Ще пробвам със смяна на почвата и махането на старото растение, пък дано да го спася.
Аватар
sheni_6
Малко цвете
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Май 2009, 11:38
Местоположение: Пловдив

Re: Съвет за кордилине

Мнениеот HobGoblin » 05 Май 2009, 14:35

За влажност има няколко общи правила, ако не трябва да се мокрят листата:
-пръска се наоколо с вода, ако има в близост други цветя
-слага се по-голяма подложка в която има камъчета и се държи постоянно пълна с вода, но без да достига саксията( дано ме разбереш )
-групиране на растенията, т.е. по няколко близо едно до друго, така по-лесно се запазва влагата
-овлажнител :) това излиза скъпо > 50 лв. така че е краен вариант

post scriptum: за торбичка не е голямо, стига да намериш с подходящи размери(говоря за онези щипващите), образува минипарник и цветето наистина се чувства добре там. Ако решиш да го направиш, имай предвид че изваждането после трябва да стане постепенно, за да се намали стреса, иначе "клюмва" :). И срещу гниене като универсална рецепта може да се ползва "Топсин" или друг фунгицид.
ако не можеш да намериш истината там където си, къде другаде мислиш да я търсиш
http://www.facebook.com/h0bg0bl1n
Аватар
HobGoblin
Експерт
 
Мнения: 346
Регистриран на: 21 Фев 2009, 00:33
Местоположение: СофияПодобни теми


Назад към ДЕКОРАТИВНО-ЛИСТНИ

Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot]


cron