Страница 1 от 1

Припънка (Flammulina velutipes)

МнениеПубликувано на: 01 Апр 2009, 18:47
от mama Dani
Припънка (Flammulina velutipes)
Изображение
Гъба, която берем в несметни количества, защото на едно място се ражда по много. Не съм попадала на двойника и не искам :l , защото знам точните места от където се бере и я хапваме вече доста време, та е сигурно, щом не съм се "опънала " досега... :) Прекрасно кулинарно изкушение, освен в прясно състояние , аз я консервирам или осолявм по руска рецепта. Снощи я готвих с ориз и тиквички ...и малко пилешко де ... :) Пускам отново снимка Изображение.

Диаметърът на гуглата е от 2 до 8 см. Първоначално е полусферична, по-късно разперена до почти плоска. Понякога със слабо изпъкнало връхче в центъра. Сламеножълта, медножълта до жълтокафеникава на цвят. В средата е по-тъмна. Повърхноста е гладка, гола, слизеста и лъскава. Ръбът в млада възраст е подвит навътре, по-късно изправен, равен или слабо вълновиден с ясно изразени радиални ребра.
Месото е тънко, меко, крехко, по-късно жилаво. Белезникаво до бледорозово.Пънчето е високо от 4 до 8 см. Диаметър от 0,5 до 1 см. Първоначално е плътно. По-късно става кухо. Има цилиндрична форма. Към основата е слабо стеснено. Жилаво е. В най-горната си част под шапката охреножълто. Към основата става тъмнокафяво с кадифено влакнеста повърхност.
Расте върху жива или гниеща дървесина на широколистни дървета (много рядко върху иглолистна) през есента и цялата зима до към март най-често на големи туфи. Има приятен гъбен аромат и много добър вкус. Подходяща е за консумация в свежо състояние за всякакви ястия, супи и пържена. Подходяща е за сушене и стерилизация в буркани след бланширане.

Двойници

Отровният двойник на Зимната припънка е Отровната пънчушка (Naematoloma fasciculare)
Отличителни белези
Шапката е бледожълта до лимоненожълта. В средата оранжева до ръждивокафява.Ръбът е гладък. Месото е тънко, жълто и силно горчиво

/една от снимките и инфото е от нета/

Re: Припънка

МнениеПубликувано на: 01 Апр 2009, 19:56
от tancheto86
Хи хи хи как вкусно изглеждаааааа :P
Има я и при нас ама ние вървим по нея също като сърнелата хич не ми е на сърце :( а тя как вкусно изглеждала значиии.
И аз съм консеррала само че масловка по руска рецепта и става мезе за ракийка един път :-D

Re: Припънка

МнениеПубликувано на: 01 Апр 2009, 20:48
от Neli Maneva
И при нас ги има припънките, аз много ги обичам на чорба :D
момичета я издайте руската рецепта. Не стига, че готвя руски гозби заради мъжо, ами и гъбите по руски да ги правим вече :-D
Изображение
тези не са от нета, всичките станаха но чорбичка и на пица :da
Изображение

Re: Припънка (Flammulina velutipes)

МнениеПубликувано на: 02 Апр 2009, 05:50
от mama Dani
Нелка, тая снимка много я обичам! Та рецептата - отделяш пънчетата от гуглата, режеш ги също на парчета, както и по-едрите гугли, а по-малките оставаш цели, бланшираш ги на порции в подсолена вода с половин пакетче лимонена киселина, за да не потъмнеят гъбките. Когато се справиш с цялата камара в голям съд приготвяш саламура от вода и много сол / в съотношение литър вода - 2 с.л., кипва се, долива се оцет на вкус и в нея се бухват всички гъби и престояват така 24 часа. След това се изваждат, слагат се в буркани, половината саламура се разрежда с чиста вода, за да не е вече толкова солена, долива се в бурканите, отгоре един пръст зехтин или олио, слагаш капачката и - в килера. Гъбите се запазват осолени и леко кисели /като туршия/ по този начин цяла зима и остават твърди и хрупкави, въпреки бланширането. Ако искаш да са само солени, не слагаш оцет в маринатата, или пък досипваш такъв само в определени буркани, които съответно ще са ви мезето за питието. Има и друга вариация само за осоляване без бланширане, но тази, макар и по-трудоемка е по-сигурна. :-vv Давай ти пък сега рецептата за чорбата!

Re: Припънка (Flammulina velutipes)

МнениеПубликувано на: 02 Апр 2009, 09:13
от Neli Maneva
Дани благодаря за рецептата, не съм знаела до сега, че гъби могат да стоят в буркани без да се стерилизират. Ние тука бурканите ги варим после по три часа. Аз по принцип винаги балнширам гъбите и тогава ги готвя.
Ами чорбичката, както всяка друга чорба. Слагам, лук, морков и запържвам, винаги слагам съвсем малко червен пипер за цвят и вкус, домат и заливам с вода, като заври пускам предварително бланшираните и нарязаните гъби, обичам супите с ориз не със фиде, за подправка слагам само магданоз и много черен пипер. Застройвам с яйце и няколко капки оцет, за да не се присече яйцето. Много рядко си играя да правя варена застройка. И после с кубратска ракийка, който може, пък който неможе с ракийка само супичка си сръбва :-D

Re: Припънка (Flammulina velutipes)

МнениеПубликувано на: 02 Апр 2009, 09:56
от tancheto86
Я какви кулинарий сте развихрилииии :) :) :) диетата ми ще иде на кино :-D

Re: Припънка (Flammulina velutipes)

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2009, 17:41
от yagudin