Форум за цветя. Можете да получите всякакви съвети за отглеждането на цветя. Енциклопедия цветя - форум


   РАЗМЯНА НА ЦВЕТЯ 

Големи кактуси

200.00 лева
от kateto0404

билка

6.00 лева
от Румяна Горанова

Калатея

6.00 лева
от Румяна Горанова

Дифенбахия

20.00 лева
от Румяна Горанова

Мушки

5.00 лева
от Румяна Горанова

Ендрише

4.00 лева
от Румяна Горанова

кактус

6.00 лева
от Румяна Горанова

Бенджамин

12.00 лева
от Румяна Горанова

Столетник

15.00 лева
от Румяна Горанова

Китайска роза

15.00 лева
от Румяна Горанова

Подземните градини на Форестиер

Подземните градини на Форестиер

Мнениеот zamakat » 11 Фев 2009, 19:09

Препечатвам ви една статия на Владимир Йонев за една много интересна градина(със съкращения)
Ако някой ви каже, че под земята не може да се отглеждат вкусни плодове,не му вярвайте.Още в началото на 20 в. това е било доказано от един чудак.Италианецът Балтасар Форестиер пристигнал в Калифорния, в малкото селище Фресно,купил си няколко акра земя и решил да отглежда плодове и зеленчуци,да живее доволно и щастливо.Но се оказало че земята се оказала твърда скала и тук не само нищо не расте, но и самото копаене е проблематично. И Балтазар намислил да прокопае катакомби- хем да се сдобие с прохладно жилище там, където през лятото температурите надхвърлят40 градуса, хем и растения ще си насади в саксии,а над тях направил отвърстия,за да достига светлината до подземната градина.
На влизане на територията на световноизвестните"Подземни градини Форестиер" се създава впечатление,че човек е попаднал в древна плодна градина-лози с натежали гроздове, нарове се пукат от зрелост, рози благоухаят.На повърхността на земята се виждат само върховете на дърветата.
Каменна стълба, увита с лозовите клонки на сладко грозде ви отвежда в подземие , където екскурзоводът-внук на един от племенниците на Форестиер и негов наследник- ще ви разкаже за феноменалната идея на своя дядо.
Подземните градини на Форестиер,разположени на 10 акра земя станали национална истор. забележителност на Калифорния.На територията на градините, принадлежащи днес на неговите непреки потомци, се намира истински подземен град,който се състои от повече от 100 стаи, коридори и тунели, издълбани в камъка лично от Форестиер в течение на последните 40 години от живота му,до 1946 г.Всички постройки били направени само от естествени,изкопани материали-камъни,пясък глина. Едва 300 долара за цимент били разходите на Форестиер за всичките години на къртовски труд.Първоначално планирано като неголямо подземно жилище от няколко стаи, катакомбите постепенно се превърнали в грамадна пещерна система, а тяхното прокопаване се превърнало в смисъл на живота на целеустремения трудохолик.Втози подземен град има спални,гостни читалня, аквариум,баня и даже храм.И разбира се централно масто заемат плодните дървета,устремили се към късчето синьо небе.Тези цитруси са на повече от100 годиниТе растяли бавно и сега изглеждат като млади оголени дървестни стволове,но редовно дават обилна реколта.И то без използването на каквито и да било торове.
В системата от подземни помещения има много оранжерии с различни плодни дървета и лиани, като за всички са предвидени отверстия в тавана за светлина и дъждовна вода.Някои от отворите са покрити с решетки - най- вероятно,за да се предотврати случайното падане на някой турист, решил да наруши строгата забрана за разглеждане на градините отгоре. Сред плодните дървета има -рожков,жожоба,разнообразни цитруси,нар,черница,финикова палма, авокадо,райска ябълка ,арбутус,дюля и др.
ето и малко снимки за наслада
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
снимка на самия Форестър
Изображение
http://www.youtube.com/watch?v=21aapMPXmRc
http://www.youtube.com/watch?v=kg9c8wpHO10
а това са 2 видео клипчета които потърсих за вас
Аватар
zamakat
Експерт
 
Мнения: 1061
Регистриран на: 29 Ное 2008, 21:39

Re: Подземните градини на Форестиер

Мнениеот IlianaM » 09 Апр 2014, 19:09

Просто невероятно, благодаря за споделяне. :-vv
Аватар
IlianaM
Малко цвете
 
Мнения: 9
Регистриран на: 05 Апр 2014, 19:41Подобни теми


Назад към КРАСИВИ ГРАДИНИ

Кой е на линия

Регистрирани потребители: Google [Bot]


cron