Карамбол
Публикувано на: 30 Сеп 2010, 19:31
Моля за помощ и съвет, току що ометохме ( хапнахме ) 3 карамбола от които отделих няколко семена - какво да ги правя ?? Искам да ги засадя но незнам процедурата , ако има такава или всичко е стандартно. Моля някой да помогне. А също и за Папаята, имам и от нея семена, пак пресни от днес. как да процедирам. И последен въпрос , някой има ли дръвче папая което да ражда? Благодаря.
ПС: По първия въпрос си намерих отговор ...........и той е....
Карамбола е вечнозелено дърво, високо от 5 до 8 м. Родината на карамбола е Цейлон, но в продължение на много векове тя се култивира из цяла Югоизточна Азия. Расте бавно, затова се явява идеално за отглеждане в контейнери. Цъфти с ароматни розови цветове. Плодовете са сочни, кисело-сладки или сладки, а когато се разрежат напомнят на звезда. Затова често я наричат звезден плод. Пониците, които са отгледани от семена, започват да плодоносят след 2-3 години след засяването. Листата са тъмнозелени, перести с дължина 15-30 см, много ароматни и богати н етерични масла. Листата са много чувствителни на светлината и в по-голяма или по-малка степен са склонни да се събират през нощта или когато дървото изпитва стрес (например, при преместването на контейнера).
Цъфти с ароматни розови цветове, събрани в метловидни съцветия. Цветовете се появяват на младите клонки в пазвите на листата през цялата година, но най-обилно - от пролетта до есента.
Плодовете са с жълт цвят, покрити с восъчен налеп и имат дължина 5-15 см. А най-добро развитие и плододаване, (снимка) растенията се нуждаят от много светлина и въпреки че може да понесе засенчване, това оказва влияние върху захарността на плодовете. В зимния период температурата не трябва да пада под 10 градуса. И ако възрастното дърво може да понесе понижение на температурата до минус 3 градуса без особени тревоги, то за младите растения температурата не трябва да пада под нулата.
Всички плодове има по пет ребра и при разрез напомнят звезда. Месото е много сочно, прозрачно с жълт цвят, не съдържа влакна, има кисело-сладък или сладък вкус. Узряват за около 2 месеца и колкото повече стоят на дървото, толкова по-сладки стават.
Всеки плод съдържа по 12 плоски кафяви семена, с дължина 6-12 мм.
Плодовете се събират в различна степен на зрялост, в зависимост от начина им на употреба. Зелените плодове се използват като зеленчуци в салати, мариноват се. Такива плодове могат да се съхраняват в свеж вид около 3 седмици, постепенно узрявайки и пожълтявайки, но вкусът им ще бъде леко кисел. Плодовете, които узряват изцяло на дървото, са по-сладки, употребяват се в свеж вид, като се приготвят салати, коктейли и торти. За храна се използват и цветовете на карамболата, и младите листа, като заместител на спанака.
Карамболата се размножава чрез семена и присаждане. Семената се засаждат във влажна почва (може да се използва торф, мъх, кокосово влакно) на дълбочина около 1 см. През лятото семената поникват в продължение на една седмица, а през зимата им е нужен три пъти по-дълъг период.
ПС: По първия въпрос си намерих отговор ...........и той е....
Карамбола е вечнозелено дърво, високо от 5 до 8 м. Родината на карамбола е Цейлон, но в продължение на много векове тя се култивира из цяла Югоизточна Азия. Расте бавно, затова се явява идеално за отглеждане в контейнери. Цъфти с ароматни розови цветове. Плодовете са сочни, кисело-сладки или сладки, а когато се разрежат напомнят на звезда. Затова често я наричат звезден плод. Пониците, които са отгледани от семена, започват да плодоносят след 2-3 години след засяването. Листата са тъмнозелени, перести с дължина 15-30 см, много ароматни и богати н етерични масла. Листата са много чувствителни на светлината и в по-голяма или по-малка степен са склонни да се събират през нощта или когато дървото изпитва стрес (например, при преместването на контейнера).
Цъфти с ароматни розови цветове, събрани в метловидни съцветия. Цветовете се появяват на младите клонки в пазвите на листата през цялата година, но най-обилно - от пролетта до есента.
Плодовете са с жълт цвят, покрити с восъчен налеп и имат дължина 5-15 см. А най-добро развитие и плододаване, (снимка) растенията се нуждаят от много светлина и въпреки че може да понесе засенчване, това оказва влияние върху захарността на плодовете. В зимния период температурата не трябва да пада под 10 градуса. И ако възрастното дърво може да понесе понижение на температурата до минус 3 градуса без особени тревоги, то за младите растения температурата не трябва да пада под нулата.
Всички плодове има по пет ребра и при разрез напомнят звезда. Месото е много сочно, прозрачно с жълт цвят, не съдържа влакна, има кисело-сладък или сладък вкус. Узряват за около 2 месеца и колкото повече стоят на дървото, толкова по-сладки стават.
Всеки плод съдържа по 12 плоски кафяви семена, с дължина 6-12 мм.
Плодовете се събират в различна степен на зрялост, в зависимост от начина им на употреба. Зелените плодове се използват като зеленчуци в салати, мариноват се. Такива плодове могат да се съхраняват в свеж вид около 3 седмици, постепенно узрявайки и пожълтявайки, но вкусът им ще бъде леко кисел. Плодовете, които узряват изцяло на дървото, са по-сладки, употребяват се в свеж вид, като се приготвят салати, коктейли и торти. За храна се използват и цветовете на карамболата, и младите листа, като заместител на спанака.
Карамболата се размножава чрез семена и присаждане. Семената се засаждат във влажна почва (може да се използва торф, мъх, кокосово влакно) на дълбочина около 1 см. През лятото семената поникват в продължение на една седмица, а през зимата им е нужен три пъти по-дълъг период.