Японска дюля/Chaenomeles japonica
Публикувано на: 08 Май 2009, 11:29
Много ценен цъфтящ храст, изключително подходящ за жив плет. Расте бурно, достигайки до височина 3 м, но ако се използва за оформяне на жив плет най-добре е да се поддържа на ниво до 1,20 м. Подходящ за култивиране и като бонсай. Дава красиви яркочервени цветове с големина 3-4 см в диаметър.
Плодовете имат не само декоративна стойност. Не са подходящи за консумация в сурово състояние, защото са много твърди и стипчиви, но след замразяване омекват и стават годни за употреба (например за приготвяне на ликьори, желета и т.н.). Съдържат повече пектин от ябълките и повече витамин C от лимоните (до 150 мг/100 г).
Вече имам такъва ,но е още твърде малка за да я показвам ,затова слагам снимка от нета.
Плодовете имат не само декоративна стойност. Не са подходящи за консумация в сурово състояние, защото са много твърди и стипчиви, но след замразяване омекват и стават годни за употреба (например за приготвяне на ликьори, желета и т.н.). Съдържат повече пектин от ябълките и повече витамин C от лимоните (до 150 мг/100 г).
Вече имам такъва ,но е още твърде малка за да я показвам ,затова слагам снимка от нета.